IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cinelibri навлиза в петото си измерение

В столицата зрителите ще могат да гледат 55 заглавия

14:05 | 18.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cinelibri</em></p>

Снимка: Cinelibri

С пресконференция в клуб „Сити Стейдж“ бе дадено началото на петото, юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri.

Той ще се проведе от 5 до 20 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора.

На тържественото откриване в клуб “Сити Стейдж” директорът на фестивалa Жаклин Вагенщайн представи основните акценти от тазгодишната програма. От тази година Столичната община включи в културния календар на Софийска община CineLibri. Подкрепата, която получава фестивалът, е в размер на 27 хиляди лева. 

Тази година фестивалът ще се състои в седемте града под мотото "Петото измерение" и ще покаже превъзходна селекция от десетки филмови продукции, завършени през последната година.

В столицата зрителите ще могат да гледат 55 заглавия, сред които премиери за страната ни.

Откриващата прожекция ще бъде с новия филм на режисьора Роман Полански „Офицер и шпионин“ в зала 1 на НДК. Военната драма получи Голямата награда на журито на филмовия фестивал във Венеция. Лентата е по книгата на Робърт Харис. Интересното е, че Полански участва в написването на романа, а писателят е един от сценаристите на филма.

В конкурсната програма ще влязат 11 филма: „Клер Дарлинг”, „Казанова, последна любов”, „Загадката Анри Пик”, “Продавачът на вестници и цигари”, “Изпепеляване”, “Заличено момче”, “Исав”, “Невидимият живот на Еуридисе Гузмао”, “5 е съвършеното число”, “Португалката” и българската продукция “Снимка с Юки”.

Популярният актьор и продуцент Кристоф Ламбер ще оглави звездното жури на „CineLibri”. Сред членовете ще бъде шведският писател и журналист Давид Лагеркранс, който написа три продължения на поредицата „Милениум“ на Стиг Ларшон.

На 12 октомври Лагеркранс ще зарадва феновете като представи шестата, последна книга от серията – „Тя, която трябваше да умре”. Авторът ще раздаде автографи на своите почитатели в литературен клуб „Перото“. Той ще участва и в Шведската седмица в рамките на фестивалa, която ще продължи от 3-ти до 13-ти октомври. Други членове на журито са българската актриса Ирини Жамбонас, европейският кинорежисьор, сценарист, писател и продуцент от румънски произход Раду Михайляну и италианска актриса и режисьор Лоредана Каната.

Очакваните гала прожекции ще бъдат на продукциите: “Жената от Йерусалим” (Израел), "Закуска на Плутон" (Ирландия), “Последствията на гнева” (Испания), “Измерването на света” (Германия), 10 френски филма – “Терапия за мизантропи”, “Двойнствен живот”, "Смъртта на един автор" (Швеция), "Сладка бобена паста" (Япония), “Гласът на бога” (Унгария). “Пет е съвършеното число” (Италия).

На 13 октомври ще бъде награждаването на CineLibri. За първа година ще има и конкурс за късометражно кино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още